Aksaray Üniversitesi (ASÜ) Rektörü Prof. Dr. Yusuf Şahin, iş ve istihdam konusunda dünyanın farklı bir noktaya doğru ilerlediğini, gençlerin, eğitimlerin ötesinde, bu gidişatı da iyi okuması ve kabiliyetlerini şekillendirmesi gerektiğini söyledi.

- Kabiliyetler Dünyadaki Değişimlere Göre Şekillendirilmeli -

İŞKUR İl Müdürlüğü’nün, çeşit kurumların desteği ile düzenlediği “2017 Aksaray İş Fırsatları ve Kariyer Günleri” isimli program, ASÜ Konferans Salonu’nda, il protokolü ve kalabalık bir öğrenci topluluğunun katılımıyla gerçekleştirildi. İŞKUR İl Müdürü Mahmut Akkuş ve Aksaray Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Ahmet Koçaş’ın ardından kürsüye gelen Rektör Prof. Dr. Yusuf Şahin, kurulan işletmelere istihdam sağlayan bir iş modelinin dünyada yaygınlaşmaya başladığını söyledi. Şirketin, kişileri kendi bünyesinde çalıştırmadığını, dünyanın herhangi bir yerinde, belirli alanlarda açığı olan firmalarla görüşerek, onların ihtiyacı olan personelleri sağladığını ifade eden Şahin, “Dünya artık bu tarafa doğru gidiyor. Kabiliyetlerinizi bu ölçekte şekillendirmeniz gerekiyor. Ne yaptığını bilen, geleceği gören gençler yetiştirmek en büyük arzumuz. Diğer yandan, gençlerin ayakları biraz yerden kesiliyor. Mütevazı olmayanların başarılı olma şansı yok. ‘Bu işi yapmam, şuraya gitmem’ dediğinizde başarılı olamazsınız. Çaba göstermeden ve fedakârlık yapmadan bir yere gelemezsiniz” dedi.

- Kendiniz Nasıl Yetiştirirseniz O Şekilde İstihdam Ediliyorsunuz -

İstihdama katkı noktasında Aksaray Belediyesi ile İŞKUR’un bir anlaşma yaptığını söyleyen Belediye Başkanı Haluk Şahin Yazgı ise başarılı istihdamlar sağladıklarını belirtti. İyi eğitim almanın önemli olduğunu, ancak eğitim kadar önemli bir diğer noktanın ise bireylerin ulusal ve uluslararası güncel gelişmelere olan hâkimiyeti olduğunu söyleyen Başkan Yazgı, “Bir konuda en iyi şekilde eğitim almış, eğitimle de kalmayıp dünyadaki gelişmeleri takip eden bireyler, aranılan bireylerdir. Okuldaki eğitimin yanı sıra, diğer sosyal ortamlarda da kişiler kendilerini yetiştirmeli” dedi. AK Parti Aksaray Milletvekili Cengiz Aydoğdu da, işçi ve istihdam kavramlarının, tarihsel süreç içerisinde değişime uğradığından söz ederek, şöyle devam etti: “Önceleri insanlığın hayat tarzı rızkını temin etmeydi. Sonraları -sanayi devriminin ardından- dünya işçi diye bir kavramla tanıştı. İnsanlığın gündemine istihdam diye bir şey girdi. 20’nci yüzyılın ikinci yarısından sonra işçi şekil değiştirdi, eski önemini kaybetti ve başka bir şey gündemimize gelmeye başladı. Artık hayat tarzınız nasılsa rızkınızı öyle temin ediyorsunuz. Kendinizi nasıl yetiştirirseniz, o şekilde istihdam ediliyorsunuz. Kendinizi iyi yetiştirirseniz, bir şekilde kendi istihdamınızı ve tarzınızı kendiniz de icat edebiliyorsunuz. Kazanma usulünün de bireysel olarak keşfedilebileceği bir dönemdeyiz.”

- Milli İstihdam Seferberliğine Aksaray’dan da Katkı Sunuldu -

Törenin son konuşmasını yapan Aksaray Valisi Aykut Pekmez ise Milli İstihdam Seferberliği kapsamında başlatılan çalışmalarla, Aksaray’da 2017 yılında 10 bin 338 istihdam sağlandığını belirtti. Bugün, dünyanın gelişmiş ülkelerine bakıldığında dahi istihdam ve işsizliğin ilk gündem olduğunu ifade eden Vali Pekmez, “Bizim ülkemizde de, önemli meselelerimizden birisi bu. Cumhurbaşkanımızın, işsizliğin azaltılması hedefine yönelik olarak başlattığı Milli İstihdam Seferberliği kapsamında Aksaray’da da çalışmalar yapıldı. 2017 yılında 10 bin 338 istihdam sağlandı. Ülkemizdeki işsizlik rakamlarını yüzde 10’un altına çekme gayretlerine bizler de katkı sunmaya çalışıyoruz” dedi. Programın son kısmında istihdama ve programın düzenlenmesine katkı sağlayan isimlere protokol mensuplarınca plaketleri takdim edildi.

Etkinlik konferans, sektör sunumları ve öğrencilerin sorularına cevap aradığı ikili görüşmeler şeklinde devam etti.