ASÜ Bitki Müzesi’nde Türkiye’nin Biyoçeşitliliği Korunuyor

Aksaray Üniversitesi (ASÜ) Rektörü Prof. Dr. Yusuf Şahin, Bitki Müzesi’nde (Herbaryum) biyoçeşitliliğe dair büyük önem teşkil eden endemik türlerin saklandığını belirtti.

- Türkiye’deki Endemik Tür Sayısı 3 Bin 600 -

ASÜ’de, doğadan toplanan bitki türleri, sonraki nesillerin ve araştırmacıların yararlanabilmesi için belirli tekniklerle kurutuluyor ve oluşturulan Bitki Müzesi’nde, bilimsel veriler ışığında stoklanıyor. Prof. Şahin, yaptığı açıklamada, Türkiye’de 33 üniversitede Bitki Müzesi bulunduğu, bunlardan birisinin de ASÜ olduğunu belirterek, yapılan çalışmanın Türkiye’nin biyoçeşitliliğini tespit etmek adına önem arz ettiğini söyledi. Türkiye’nin hem toplam bitki türü, hem de endemik türler bakımından Avrupa’nın en zengin ülkelerinden birisi olduğuna dikkat çeken Şahin, “Avrupa’da toplam 12 bin civarında bitki türü var ve bunların tamamına yakını ülkemizde de bulunuyor. Endemik türler bakımından ise Avrupa’da 2 bin 300 civarında bitki varken, bizde 3 bin 600 tür var. Bu durum Türkiye’yi, biyoçeşitlilik bakımından cazip hale getiriyor” dedi.

- Müzede, Aksaray ve Civarına Ait Bitkiler de Var -

ASÜ Sabire Yazıcı Fen Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Seher Karaman Erkul ve Doç. Dr. Mehtap Tekşen, bölüm olarak 2008 yılından bu yana bitki sistematiği konusunda çalışmalar yürüttüklerini ifade etti. Bu kapsamda Aksaray ve çevresi başta olmak üzere tüm Türkiye’de arazi çalışmaları yürüttüklerine değinen Erkul ve Tekşen, özet olarak şunları söylediler: “Ülkemizin biyoçeşitliliğini araştırıyoruz. Bitki Müzesini 2016 yılında kurduk. Burada, Aksaray ve civarı başta olmak üzere, özellikle kapalı tohumlara ait bol miktarda çeşit bulunmakta. Tıbbi bitkilere ait bir koleksiyonumuz mevcut. Bitki Müzemiz yurt içi ve yurt dışından araştırmacılara her zaman açıktır. Bilimsel çalışmalarımız devam etmekte…”

- Yeni Keşfettiği Türe Babasının Adını Verdi -

Öte yandan, yaklaşık 18 yıldır bitkiler üzerine bilimsel çalışma yapan Doç. Dr. Seher Karaman Erkul, Konya’nın Hadim ilçesinde, babası Yüksel Karaman’la bitkiler üzerine çalışma yaptığı sırada geven (Astragalus) türünden yeni bir bitki keşfetti. Erkul, Konya’da keşfettiği bitki türüne babasının ismini verdi. Bilim dünyası için yeni bir tür olan bitkiye babasının isminden hareketle “Astragalus Yükselii Karaman” adını veren Erkul, bu türün dünya literatüründe yer almasını sağladı. Erkul, yaptığı açıklamada, bitki sistematiği alanında Türkiye’nin dört bir yanında çalışmalar yürüttüklerini de kaydetti.

Rektör Şahin, açıklamaların ardından Erkul ve Tekşen’e teşekkür ederek, yapılan ve planlanan yeni çalışmalar hakkında bilgiler aldı.